Najekstremnije trke na svetu

30/08/2013

Marathon des Sables, Maroko

Za mnoge, Marathon des Sables je vladar svih izazovnih događaja; Meka za sve one koji žive za izazove u borbi sa prirodom. Trka, koja se odigrava u pustinji Sahara, je nezamisliv podvig za odlučnost i istrajnost. Duga je 243 km (za one koji ne razumeju koliko je to, reč je o šest puta dužoj trci od maratonske) i obično je potrebno oko šest dana da bi se završila.

Pod nemilosrdnim suncem Maroka, trkači prelaze peščane dine, napuštena naselja i slane ravni. Noću iscrpljeni učesnici dele šatore jedni sa drugima i mnogi sklapaju prijateljstva za ceo život. Svakako da možemo da uočimo zašto je ovaj jedinstveni događaj privlačan, ali je bez sumnje zapanjujuća trka prepuna neviđenih opasnosti i opakih peščanih oluja.

Siberian Black Ice Race, Sibir

Ukoliko niste ljubitelj temperatura ispod nule onda ni ova trka nije za Vas. Kao što samo ime kaže Siberian Black Ice Race se održava u Sibiru, na crnom ledu (black ice). Oni koji se usude da učestvuju na ovom događaju se opredeljuju za trke preko leda pomoću zmajeva, biciklova ili skija. Razdaljine variraju i postoje dve opcije: maraton ili ultra-maraton. Po završetku pešačenja kroz divljinu i surove ledene doline, prekaljeni učesnici se vraćaju na početak Trans-sibirske železnice; misao koja Vam može pomoći da istrajete tokom ovog izazova.

Siberian Black Ice Race, Sibir

The Great Wall Marathon, Kina

Znate ono kada ste u velikoj žurbi i penjete se uz stepenice svoje zgrade veoma žustro? Znate i samo kako tada „proključate“ i oznojite se i najednom postanete umorni? Ako znate, biće Vam žao i onih avanturista koji se prijavljuju za maraton na kineskom zidu. Oni koje se prijave moraju da pokušaju u završe maraton koji ima 5 164 stepenika na svom putu.

Ali ove stepenice nisu obične, simetrične stepenice, visine oko 25 cm. One su čudovišne. Neke su visine ljudskog struka. Ovaj maraton frazi „step up“ zaista daje potpuno novi smisao.

The Great Wall Marathon

Tour d’Afrique, Afrika

Bez ikakve sumnje Tour d’Afrique se morao naći na listi sedam najtežih izazova u prirodi. Ovaj ekstremni test izdržljivosti se odigrava u Africi na biciklima. Ukoliko Vam se dopada ideja da učestvujete u ovoj trci, morati biti zaista posvećeni njoj, jer je ista duga oko 12 000 km, te bi dobro pripremljenoj osobi trebalo oko četiri meseca da je završi. Četiri meseca!

Biciklisti opisuju trku koristeći se rečima poput „okrutno“ i „neizdrživo“, a uzevši u obzir i surove pustinje kroz koje voze i nepodnosive temperature lako je shvatiti i zašto.

Tour d'Afrique

Run For Your Lives, SAD

Iako Run For Your Lives nije toliko fizički zahtevna trka koliko neke druge među pomenutima na ovoj listi, definitivno to jeste u mentalnom smislu. Reč je o trci od 5 km koja se svake godine održava u SAD i predstavlja pravi horor-fest. Glumci se kostimiraju kao krvavi i unakaženi zombiji (koji su vrlo ubedljivi), klovnovi i drugi strašni entiteti. Svaki od glumaca ima nameru da izbezumi od straha trkače koji pokušavaju da se probiju preko poligona sa preprekama.

Cilj trike je izbeći zombije, koji pokušavaju da oduzmu od učesnika njihove zastavice života. Ukoliko izgubite sve zastavice, postajete i samo zombi; nemojte da Vas nismo upozorili.

Run For Your Lives

Tough Mudder, širom sveta

Elektrokucija ogoljenim žicama, trčanje kroz vatru i nošenje teških balvana uz strme uzbrdice ne zvuče baš kao najbolji načini da se provede jedna subota, pak oni koji učestvuju u Tough Mudder trci su odabrali da upravo provedu svoje slobodno vreme radeći sve ove grozne zadatke. Trka se održava širom sveta, od Japana pa do Kanade, ali uprkos održavanju na različitim lokacijama svaka od njih je podjednako gadna i teška.

16-19 km poligona sa preprekama su osmislile britanske specijalne snage i zaista testiraju limite Vaše fizičke spremnosti i snage. Ići ćete i dalje od onoga što mislite da možete. Ukoliko sumnjate u žestinu ove trke, imajte na umu da pre nego što se prijavite za trku, polažete zakletvu da „prevaziđete sve strahove“.

Tough Mudder

Valparaiso Cerro Abajo, Čile

Za ovu trku će Vam trebati šlem i nekoliko štitnika jer je neverovatno opasna. Biciklisti pokušavaju da se bezbedno spuste niz brdo koje ima poligon sa preprekama dok ih posmatraju hiljade obožavaoca akrobacija. Mnogi biciklisti se ne spuste u „jednom komadu“ do podnožja zahvaljujući škakljivoj stazi i niko im ne zamera; stepenice, mučno visoki skokovi i zgrade su deo ovog poligona i sve to doprinosi tome da poligon postane istinski izazov, čak i za one najiskusnije i najsmelije.

Valparaiso Cerro Abajo

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Anti spam pitanje: *