Kako do idealnih trbušnih mišića

07/04/2013

Da li ste znali da je salo koje se sakuplja u predelu stomaka opasnije od masnih naslaga na drugim delovima tela. Stručnjaci su, naime, utvrdili da je salo na ovom delu tela, u većoj meri povezano sa nastankom srčanih bolesti.

Ukoliko vam ovo nije dovoljno jak argument, pomislite na to kako lepo oblikovani trbušni mišići utiču na suprotni pol. Možda Vam to bude dovoljno jaka motivacija da započnete sa treningom.

Zašto ih imamo?

Pored toga, što privlače poželjne poglede, trbušni mišići su odgovorni za brojne stvari, na primer za:

 • stabilizaciju,
 • pregibanje (mišići na prednjoj strani trupa) i
 • rotaciju trupa (mišići sa strane),
 • jedni od glavnih za pravilno držanje tela.

Tri uslova za lepo oblikovane trbušne mišiće

Za lepo oblikovane trbušne mišiće Vam, pored istrajnosti i upornosti, trebaju i sledeće stvari:

 • pravilan trening, koji će mišiće razviti,
 • što manje masnih naslaga na stomaku, što će učiniti da se mišići lepo vide,
 • odgovarajuća zdrava ishrana sa malo masti, ali koja će vam obezbediti dovoljnu količinu energije za trening.

Na nasledne faktore, telesnu građu i starost ne možete neposredno uticati, ali nemojte dopustiti da vas to demotiviše.

Postupno do idealnih trbušnih mišića

Put do isklesanih »pločica« je naporan i dug, sastavljen od pravilne vežbe, pravilne ishrane i stalnog održavanja motivacije.

Ključ do lepo oblikovanih mišića je pravilna vežba

Manje ponavljanja, više serija, intenzivna vežba

Trbušni mišići su po značaju izjednačeni sa drugim skupinama mišića, zato ih treba trenirati kao i ostale – intenzivno, s malim brojem ponavljanja i u više serija. Opterećenje treba da bude takvo, da omogućava 8 – 12 ponavljanja u jednoj seriji.

Pojačajte kardio trening

To pomaže pri sagorevanju masnoće oko struka; trudite se da trenirate celo telo, jer to pospešuje potrošnju kalorija. Izbegnite najčešću grešku – preterano treniranje. Ne preterujte sa vežbanjem, razmak između treninga bi trebalo da bude minimalno 48 sati, nikako nemojte trenirati svaki dan.

Savet – kombinujte različite vežbe

Kada se bavite fitnesom – savetujemo da počnete od sprave za tricepse – kleknite i iz gornjeg klečećeg položaja se polako povlačite u donji klečeči položaj, dok glavom ne dotaknete kolena.

Dovoljne su tri serije takvih vežbi dva puta nedeljno. Pokušajte da izbegnete višesatni napor i kombinujte različite vežbe, kojima ćete odjednom opteretiti više mišićnih grupa.

I kod kuće možete trenirati

Kod kuće, jednostavno možete raditi sledeće vežbe (uz veći broj ponavljanja):

 • podizanje nogu – lezite na pod, oslonite se na laktove i ispravljene noge podižite do ugla od 45 stepeni,
 • kratki pregib trupa – savijte kolena, ruke prekrstite na grudima i podižite se (krsta treba da budu “zalepljena” za pod!),
 • pregib uz rotaciju – u istoj pozicija kao i kod prethodne vežbe, samo što jedna ruka treba da bude spuštena na telo, a druga je na potiljku; pri podizanju se rotirajte najviše za 30 stepeni u smeru ruke spuštene na telo. Po određenom broju ponavljanja, zamenite ruke i ponovite vežbu.

Pravilna ishrana je značajna

U nastavku su četiri saveta, koja kod ishrane ne smete zanemariti, ukoliko želite, da vaše »six pack« pločice dođu do izražaja.

 1. Jedite redovno, na vreme i umereno, više puta na dan u manjim porcijama. Na taj način bićete stalno siti, a vaš metabolizam biće neprestano zaposlen sagorevanjem kalorija.
 2. Ograničite unos masti i birajte one koje su dijetalne.
 3. Ne zaboravite da unosite dosta tečnosti i vlakana. Upravo te dve stvari pomažu pri izgradnji i oblikovanju mišića.
 4. Ne zaboravite na vitamine i minerale. Jer ćete ih izuzetno brzo gubiti napornim treningom i znojenjem.

Slatkiši kao lek za postpraznicno sivilo? Ni slucajno!

Iako period nakon praznika ume da bude pomalo siv – nemojte tražiti utehu u slatkišima i grickalicama. Da li ste znali da je jedan od najboljih “pomagaca” u dijeti socni limun? Njegov sastav je takav da podstice razlaganje belancevina i na taj nacin pomaže smanjenju telesne težine.

Sunce u hladne zimske dane, dakle možete uneti i konzumirajuci južno voce. Ovo voce lako možete naci i kod nas: na primer pomorandže, koje ce Vas osvežiti i poboljšati vašu koncentraciju, a istovremeno ojacati Vaš imunitet i regulisati metabolizam.

Samo za one ambicioznije!

Ako ste zaista preterali sa kaloricnom hranom tokom praznika, morate se ozbiljnije baciti na posao. To znaci: najmanje dva puta nedeljno se pozabavite nekim vidom rekreacije, a kada Vam vreme to dozvoli džogirajte ili vozite bicikl u prirodi.

Naime, vozeci bicikl prosecnom brzinom, sagorevate oko 50 kalorija za 10 minuta – što je sjajan rezultat! Nikako nemojte zaboraviti toplu, pamucnu odecu! Najbolje je da obucete više tanjih slojeva garderobe, jer cete lako moci da skinete jedan ili više slojeva ako Vam je toplo, odnosno da ih obucete ponovo ako Vam postane hladno.

Šta mislite o tome da uplatite trening?

Nikad nije kasno da obradujete sebe ovakvim poklonom. Uplatite sebi neki organizovan trening, po Vašoj želji. Odaberite aerobik, teretanu, boks, ples, jogu, …šta god vas interesuje i cini srecnim. Da bi Vam bilo zabavnije pozovite i nekog prijatelja da trenira sa vama.

Vaša kućna teretana

Ako niste tip osobe koji voli zakazane obaveze i grupno vežbanje, možete napraviti i teretanu kod kuce! Jedna sprava može da aktivira više grupa mišica ili, ukoliko možete to sebi da priuštite, iskombinujte više fitnes sprava.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Anti spam pitanje: *