7 navika u vežbanju od kojih bi trebalo odmah da se odviknete

19/12/2013

Da li provodite sate vežbajući svake nedelje i ne postižete željene rezultate? Dobre su šanse da imate lošu naviku ili dve koju ste razvili tokom vežbanja. Ne bojte se, postoji i brzo rešenje čak i za najuvreženije navike vežbanja. Ne samo da ćete se lišavanjem istih lišiti i viška kilograma već će Vam to pomoći i da postanete efikasniji tokom Vaših treninga.

1. Eliptični trenažer.

Niko nije veliki obožavalac eliptičnog trenažera. Ne samo da se radi o najdosadnijem delu opreme u teretani već je reč i o prilično neefikasnoj opremi. Prvo, on se ne koristi prirodnim pokretima Vašeg tela da bi ga vežbao. Vežbe koje se koriste prirodnim pokretima poput trčanja, saginjanja ili preskakanja su mnogo efikasnije u oblikovanju mišića. Naravno, klizeći pokreti eliptičnog trenažera sagorevaju kalorije, ali to bi bilo otprilike sve što radi. Uz traku za trčanje morate makar da ostanete u korak sa brzinom koju ste prethodno podesili. Na eliptičnom trenažeru startujete žestoko, a 10 minuta kasnije počinjete da se vučete poput kornjače. Mnogo je bolje da vežbate nekih 20 minuta držeći se kros-trening sistema (poniranja, preskakanje vijače, čučnjevi sa skokom itd.) nego da 45 minuta provedete sedeći na eliptičnom trenažeru. Ukoliko tražite neku drugu mašinu sa niskim udarnim opterećenjem za Vaš skelet i mišiće probajte veslaću mašinu. Njome ćete podići broj srčanih otkucaja, a takođe ćete trenirati i gornji deo Vašeg tela uključujući i leđa.

2. Vežbanje umerenim tempom tokom dužeg vremenskog perioda.

Kada je reč o vežbanju, sporo i ustaljeno NE dobija tu trku. Izvucite što više iz svog vremena! Umesto da vežbate sat vremena laganim do umerenim intenzitetom, dignite ga malo više. Izazovite sebe sa 30 minuta neprekidnog i intenzivnog treninga. Možete uzimate predahe od 15 do 30 sekundi brzo se premeštajući sa vežbe na vežbu. Dajte svojih 100 procenata od sebe na 30 minuta umesto tih 75 procenata tokom čitavog sata.

3. Prazan hod.

Znate sigurno neku devojku koja u teretani provodi vreme nameštajući svoju frizuru pred ogledalom? Nemojte biti takvi. To znači, nema lutanja okolo, slanja SMS poruka momku ili devojci između ponavljanja. Dođite u teretanu sa idejom o setu vežbi koje ćete završiti, ograničite svoje pauze za pijenje vode na određene trenutke tokom Vašeg ciklusa vežbanja i posvetite im određeni broj sekundi. Ukoliko to znači da morate da ispišete svoj precizni režim, sjajno! Istetovirajte to na svojoj ruci! Šta god da je potrebno! Samo izvucite maksimum iz svog vremena u teretani. Uđite u nju i izađite. Niko ne voli večno šunjalo iz teretane.

4. Previše kardio treninga. Premalo treninga snage.

Ali kardio sagoreva više kalorija, ne? Pa i ne baš. Naravno, sat vremena na traci za trčanje će Vam doneti to instant zadovoljstvo od utrošenih 400 kalorija. Ili tako bar kaže taj mali trepćući ekran. Brzi trening snage ili sesija kros-treninga međutim će podići Vaše srčane otkucaje, sagoreti kalorije i razvijati Vašu mišićnu masu. Izgradnja nove mišićne mase znači da će ti mišići biti u stanju da „rade“ tokom celog dana i sagorevaju više kalorija i onda kada ne vežbate.

5. Hidriranje pomoću sportskih napitaka.

Sportski napitci Vam možda daju dodatni podstrek, ali su prepuni šećera i time i kalorija. Tokom bilo kog svakodnevnog vežbanja, hidriranje sa dobrom starom vodom bi trebalo da Vam bude sasvim dovoljno. Ukoliko osetite umor tokom Vašeg treninga, pokušajte da se pre njega napunite energijom. Pojedite zdravu užinu 45 minuta pre početka vežbanja kako biste imali više snage i tako preskočite taj energetski napitak tokom treninga. Probajte malo putera od kikirikija ili badema na tostu.

6. Izvođenje istih vežbi iznova i iznova.

Kada prolazite kroz jednu te istu vežbaću rutinu iznova i iznova Vaše telo se na nju navikne i ona postaje lakša. Možda su Vam vežbe na benču bile izazov ispočetka, ali vrlo brzo će Vaši mišići postati isuviše dobro upoznati sa tim pokretima. Vaše telo će koristiti svega pola energetski zaliha od onih koje su mu pre trebale za izvođenje istog zadatka koji Vas je nekada terao da zadihani otrčite u svlačionicu. Mešajte malo. Svakodnevnim menjanjem vežbi ćete prevariti svoje telo i naterati ga da radi napornije i time sagori i više kalorija. A sačuvaćete se i od dosade!

7. Odlazite sami u teretanu.

Vežbanje u samoći može biti sjajna stvar. Imate vremena da pročistite svoje misli, slušate muziku i osetite tu groznicu koja Vas hvata. Međutim, ponekad Vam je potreban partner za vežbanje kako biste ostali pri sebi. Vežbanjem uz partnera ne samo da je verovatnije i da ćete odlaskom u teretanu zaista vežbati, već to većinu ljudi natera i da vežbaju mnogo vrednije. Partner će Vas možda oraspoložiti u kritičnom trenutku dajući Vam motivacije da završite tih poslednjih pola kilometra na traci ili da uradite ta četiri poslednja dizanja. I ne zaboravimo i moć dobre stare kompetitivnosti. Ako Vaš prijatelj uradi 50 sklekova, zar nemate iznenada želju da uradite 51?

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Anti spam pitanje: *