3 najbolje vežbe za povećanje mišićne mase leđa

25/12/2013

Vežbanje Vaših mišića leđa možda nije tako zabavno kao što je vežbanje bicepsa, tricepsa ili grudnih mišića, ali ako se nadate velikim poboljšanjima u snazi i veličini onda bi preskakanje ovih vežbi bila čista glupost.

Slažemo se da leđni mišići nisu baš oni koje bi ste napregli i pokazali kako biste impresionirali neku ženu, ali sa obzirom da leđa čine polovinu našeg gornjeg dela tela očigledno je da ćete njihovim vežbanjem poboljšati sveukupni izgleda Vašeg tela pomoću uvećanja mišićne mase leđa.

Trebalo bi da se usredsredite na vežbanje svih mišića Vašeg tela i to na ispravan način prateći program vežbanja kako biste došli do najboljih rezultata.

Jeste li videli momke koji vežbaju samo mišiće gornjih delova tela i zaboravljaju na noge? Ne deluje baš dopadljivo, a da ne pominjemo da će uvećanje mišićne mase gornjeg dela tela kad-tad prestati, ukoliko ne budete vežbali i donje ekstremitete.

Vaša leđa su izuzetno važna, uz slabe i neaktivne mišiće leđa tokom života kako budete starili Vam može biti zaista veoma teško.

Vežbanje leđa za uvećanje mišićne mase

Pratiti vežbe za uvećanje mišićne mase leđa je veoma jednostavno, dodavanje većih težina od onih koje ste navikli da podižete može biti malo teže pa je najbolje da uvek imate saradnika tokom vežbanja kako biste sprečili nastanak bilo kakvih povreda, a naročito onih vezanih za leđa.

Ove vežbe su se pokazale kao dobre za povećanje mišićne mase leđa te ćete njima izgledati krupnije, jače i naravno, šire! Ključ do uvećanja mišićne mase leđa leži u dizanju teških – zaista teških, tegova.

Vežbe za uvećanje mišićne mase leđa #1

Zgibovi širokog hvata

Zgibovi širokog hvata

Ova vežba je najbolja kada govorimo o izgradnji masivnih leđa, naročito ukoliko želite da proširite veličinu Vaših „krila“, poznatiju kao latusi – bočni mišići leđa.

Kada izvodite ovu vežbu najbolje je da napravite široki hvat, što je hvat širi to će vežba ciljano aktivirati više tačaka Vaših latusa – time ćete izgledati šire i krupnije!

Fokusirajte se na izvođenje četiri seta, tokom vežbe zgibova širokog hvata, a što se tiče ponavljanja u okviru seta – izvodite zgibove do neuspeha. Sa obzirom da ovde u vežbanje nije uključena dodatna težina, preporučuje se da je izvodite sve dok ne budete u stanju da je izvedete.

Vežbe za uvećanje mišićne mase leđa #2

Veslanje u pretklonu, šipkom

Veslanje u pretklonu, šipkom

Još jedna omiljena vežba među bodibilderima zbog svog načina oblikovanja mišića leđa. Ova složena vežba aktivira središnje mišiće leđa, latuse, mišiće ramenog pojasa i bicepse.

Fokusirajte se na četiri seta od po šest do osam ponavljanja tokom svakog od njih. Ukoliko smatrate da možete da uradite više od šest ponavljanja tokom vežbe onda dižete suviše lake tegove i gubite vreme.

Povećanjem mase tegova, do granice gde ste u stanju da uradite šest do osam ponavljanja i da potom nemate snage da izvedete još, ćete jednostavno uvećati mišićnu masu leđa.

Uvećanje mišićne mase leđa će biti i lako ukoliko ovu vežbu budete radili pravilno.

Vežbe za uvećanje mišićne mase leđa #3

Jednoručno veslanje u pretklonu, bučicama

Jednoručno veslanje u pretklonu, bučicama

Veslanje bučicama je namenjeno vežbanju mišića latissimus dorsi (popularni latus), donjih trapezoida, romboida i erektora kičme (uspravljača kičmenog stuba) – ovo je vežba koja će u velikom meri uticati na Vaša leđa i ispod Vaše lopatice.

Nemojte žuriti da biste završili Vaše setove, morate lagano spuštati teg tokom svakog ponavljanja. Kontrolišite težinu na njenom putu prema gore (dok vučete) i na njenom putu prema dole, ka startnoj poziciji – ne dozvolite da gravitacija odradi deo posla umesto Vas, jer tako aktivne mišiće izlažete velikom stresu i naravno, najboljim rezultatima.

Što se tiče broja setova stvarno sve leži na Vama, da li ćete izvesti tri ili četiri seta, bitno je samo da su tegovi dovoljno teški! Ciljajte ka ne-više od šest ponavljanja tokom svakog seta tako da na kraju nemate više snage da izvedete još jedno ponavljanje.

Vežbe za uvećanje mišićne mase leđa

  1. Zgibovi širokog hvata / 4 seta / do posustajanja
  2. Veslanje u pretklonu / 4 seta / 6-8 ponavljanja
  3. Jednoruko veslanje u pretklonu / 3-4 Seta / 6 ponavljanja

Ove jednostavne vežbe za uvećanje mišićne mase leđa će Vam sigurno doneti rezultate koje obećavaju ukoliko ih radite na pravilan način i naravno, ako se držite ključnih stvari: dižite zaista teške tegove, u malom broju ponavljanja i kontrolišite izvođenje (pretvorivši ponavljanja u negativna)

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Anti spam pitanje: *