Vodič za kupovinu eliptičnih trenažera

29/04/2014

Odaberite eliptični trenažer koji Vam odgovara

Eliptični  trenažeri su jedna od najbrže rastućih kategorija fitnes opreme. Trening na njima kombinuje najbolje od penjanja uz stepenice, kros-kantri skijanja i trčanja u jedno raznovrsno vežbanje sa niskim udarnim opterećenjem. Reč je o visoko-efikasnoj, ukrštenoj, trenažnoj aktivnosti koja pogoduje svima, od početnika u vežbanju do vrhunskih atleta.

Bitno je napomenuti da je Precor® bio prvi koji je predstavio eliptične trenažere svetu 1995. uz model Elliptical Fitness Crosstrainer™ (EFX®). Sada su pak eliptični trenažeri obavezan sastav opreme za kardiovaskularno vežbanje.

Kupovina Vašeg eliptičnog trenažera

  1. Razmotrite Vaše ciljeve i ciljeve drugih potencijalnih vežbača u Vašem domu pre nego što počnete sa potragom. Većina porodica ima više od jedne osobe koja bi verovatno koristila određenu opremu. Trkači će imati koristi od pokreta sa manjim udarnim opterećenjem što će upotpuniti njihovo trčanje. Stariji korisnici će ceniti fluidnost i lakoću pokreta.
  2. Počnite Vašu kupovinu sa istraživanjem po internetu kako biste pronašli ono što Vas zanima. Pronađite koji brendovi su najbolje ocenjeni preko vebsajtova koji se bave rejtingom proizvoda, njihovim recenzijama i sličnim. Trebalo bi da posetite i vebsajt proizvođača pa čak i njegovu Fejsbuk stranicu kako biste stekli utisak ko koristi njegovu opremu. Vrlo često i najbolji brendovi takođe proizvode i komercijalnu opremu koja se koristi u teretanama i zdravstvenim centrima.
  3. Saznajte gde možete da kupite opremu kada pronađete nekoliko kompanija i modela koji Vas zanimaju. Većinu opreme možete kupiti preko interneta preko proizvođačevog vebsajta ili preko nekog drugog sajta za kupovinu i u prodavnicama. Što se tiče maloprodajnih prodavnica, oprema boljeg kvaliteta se prodaje preko specijalizovanih fitnes prodavaca, a ne u prodavnicama sa popustom.
  4. Razmislite i o nivou usluge koji želite. Najviši nivo usluge očekujte od specijalizovane fitnes prodaje. Kupovine preko interneta je vrlo često jeftinija, ali biste morali da uradite opširnije istraživanje o proizvodu koji želite pre nego što ga kupite i naravno, opremu morate sami sastaviti kada Vam stigne – no to zavisi i od sajta koji Vam je prodao opremu.
  5. Ovlašćene i specijalizovane fitnes prodaje. Napravite listu lokalnih prodavaca koji su specijalizovani za prodaju fitnes opreme i brendova koje zastupaju. Mnogi diler ekskluzivno prodaju samo određene brendove. I zato je bitno da pravovremeno sprovedete svoje istraživanje. Specijalizovani fitnes dileri će verovatno imati i edukovanije osoblje, opremu višeg kvaliteta i efikasnije usluge servisiranja i sastavljanja opreme. Neki nude i različite načine plaćanja. Ponekad neki od ovih dilera poznaju i lične trenere koji Vam mogu pomoći da otpočnete sa programom vežbanja.
  6. Testirajte opremu. Ukoliko se odlučite da pazarite putem interneta, pokušajte da pronađete neki način da testirate opremu, preko prijatelja, u teretani, spa centru ili hotelu. Najbolji proizvođači često prodaju komercijalne proizvode, kako biste negde stekli osećaj koji pruža njihova oprema. Imajte u vidu i da nije baš učtivo prema osoblju prodavnice da uđete u njihovu radnju, oduzimate im vreme, a da potom odete negde drugde, jer je tamo oprema jeftinija.
  7. Ukoliko pođete u prodavnicu, spremite se da testirate opremu na onaj način na koji ćete je koristiti. Skoro svaka jedinica će Vam pružiti dobar osećaj i činiće Vam se adekvatnom, ako je testirate svega 5 minuta. Samo onda kada eliptični trenažer stavite na muke, upotrebite njegove programe ili kada budete vežbali u oba smera, napred i nazad, možete očekivati da ćete početi i da uočavate veće razlike u kvalitetu i komforu koji on pruža. Računajte na to da obučete komfornu odeću za vežbanje i obuću za hodanje ili džogiranje.

Ono što mora imati

1. Podesivi nagib

Ovo je odlika koja će ovaj proizvod učiniti pravim ukrštenim trenažerom. Podešavanje nagiba pruža raznovrsnost vežbanja različitih mišićnih grupa i pruža i sjajan način da unesete raznolikost u Vašu rutinu vežbanja. Svakako je osobina koja je vredna pronalaska sa obzirom da će raznovrsnost vežbanja umanjiti dosadu, povećati Vašu motivisanost i time Vas držati podalje od dosezanja prezasićenosti vežbanjem.

2. Glatki eliptični pokreti

Eliptični pokret pruža najbolju moguću simulaciju hoda i trčanja bez udarnog opterećenja. Bitan faktor koji biste trebali potražiti tu jeste i osećaj pokreta. Neke mašine imaju „šut“ koji se javlja kada se peta odvoji od platforme. Ne želite da osećate bilo kakve „šuteve“ ili „poskoke“ tokom Vaših pokreta. Pronađite mašinu koja će Vam pružiti istinske eliptične pokrete prilikom kretanja prema napred i prema nazad.

2. Prirodni pokreti

Kakav „osećaj“ Vam ostavljaju pokreti? Ovo je pitanje od najvećeg značaja koje morate sebi postaviti kada budete probali eliptični trenažer. Da li Vam proizvod pruža osećaj uglađenih pokreta? O ovome možete odlučiti samo ukoliko probate više tipova trenažera. Provedite makar 20 minuta vežbajući na svakoj od jedinica. Ne bi trebalo da osećate neobičan stres na Vašim kolenima ili kukovima. Takođe, dok budete koristili jedinicu, trebalo bi i da budete u stanju da vežbate u neutralnoj poziciji, bez potrebe da posegnete za šinama za ruke ili da se nagnete.

3. Zavisni pokreti gornjeg dela tela

Neke mašine imaju poluge za gornji deo tela kako bi time dodale i mogućnost vežbanja za taj deo našeg tela. Ukoliko se ne bavite treninzima snage, uključivanjem i gornjeg dela tela u kretanje možete postići njegovo jačanje bar u nekoj meri. Imajte na umu da, ako testirate trenažer sa mogućnošću vežbanja i gornjeg i donjeg dela tela, da on mora biti podjednako komforan i intuitivan za obe vrste pokreta. Ne bi trebalo da morate da se naginjete kako biste izveli pun obim pokreta, jer time zapravo kompromitujete svoju pozu. Testirajte više mašina kako biste pronašli ono što je za Vas udobno.

4. Podesivi otpor

Dobre jedinice će imati široki opseg otpora koji se podešava elektronski. Potražite sistem koji promene u otporu čini jednostavnim i intuitivnim tako da intervalne trening sesije možete sa lakoćom ubaciti u Vašu rutinu vežbanja.

5. Pokreti unapred i unazad

Mogućnost da se krećete unapred i unazad pruža raznovrsnost i izazovnost Vašem vežbanju. Ovo takođe umanjuje rizik od pojave povreda koje nastaju putem ponavljanja pokreta koje su česte kod nekih korisnika traka za trčanje ili stepera. Većina eliptičnih trenažera ima ovu karakteristiku

6. Tih rad

Gledajte ( i slušajte) u potrazi za proizvodom koji se čini tihim i usklađenim u vršenju svoje radnje. Istinski dobro osmišljen trenažer bi morao biti relativno tih pri svim intenzitetima vežbanja.

7. Elektronske karakteristike

Mnogi eliptični trenažeri imaju pregršt odlika kojima privlače potencijalne kupce, od ventilatora do interaktivnosti, sve do prikaza sagorelih kalorija. Promislite o tome šta Vam je bitno i kako biste to koristili. Ključ leži u tome da potražite elektronske mogućnosti koje su istovremeno motivišuće i izazovne za VAS. Potražite elektronski paket koji će napredovati zajedno sa Vama i koji će se prilagoditi potrebama više korisnika.

Programiranje i motivacija

Osnovne stvari sa tačke gledišta fitnesa su: proteklo vreme, nagib i dužina koraka. Mogućnost praćenja sagorelih kalorija takođe može biti veoma motivišuća. Promislite o tome koje dodatne informacije ili karakteristike trenažera Vam mogu biti od pomoći kako biste iz dana u dan bili dovoljno motivisani. Neke od najkorisnijih dodatnih mogućnosti su:

1. Praćenje srčanog ritma

Merenje ritma srca (heart rate – HR) je jedan od najsigurnijih indikatora progresa i odgovarajućeg intenziteta vežbanja. Svi imaju ciljani opseg otkucaja srca u kom bi trebalo da vežbaju. Ukoliko srčane otkucaje podignete isuviše visoko, rizikujete povredu. Suviše nisko i nećete postići svoje ciljeve. Najbolji eliptični trenažeri imaju programe praćenja srčanih otkucaja koji će zapravo podesiti različite varijable tokom vežbanja prema srčanom ritmu kako biste opstali u željenom opsegu. Jednostavno, samo ukucate željeni broj srčanih otkucaja i mašina će adekvatno reagovati tokom cele vežbe.

2. Prethodno podešeni i podesivi programi

Jedan od vodećih razloga zbog kog ljudi odustaju od nekog programa jeste dosada. Posedovanjem proizvoda koji pruža mnoštvo programa ćete pomoći sebi da Vaš program svakodnevnog vežbanja bude uvek svež i vrlo šarolik. Mogućnost da podesite program prema svojim posebnim potrebama je takođe sjajna stvar. Istražite malo programe proizvoda.

3. Prilagođeni kursevi

Najbolji proizvodi će „upamtiti“ Vaše omiljene vežbe ili će Vam pružiti mogućnost da sami napravite kurs prilagođen Vama. Potražite mogućnost pravljenja i čuvanja Vama prilagođenih kurseva kako biste bili u mogućnosti da ih ponovo provežbate.

4. Lakoća korišćenja

U svetu ličnih trenera, tokom godina smo utvrdili da se mnogi klijenti plaše ili su jednostavno samo frustrirani sa brojnošću funkcija i dugmadi koje sreću na proizvodima. Ovo je još jedna prepreka redovnom vežbanju. Najbolji proizvodi su jednostavni po ovom pitanju. Ne bi trebalo da morate da stisnete više od 2 do 3 dugmeta kako biste otpočeli sa određenim programom. Potražite trenažer koji ima manuelni mod ili mod za brzi start. Ovi modovi zahtevaju 1-2 pritiska dugmadi i počinjete sa vežbanjem.

5. Raznovrsnost

Ključ uspeha bilo kog programa vežbanja leži u neprekidanju istog na duže staze. Ukoliko naiđete na proizvod koji Vašoj rutini doprinosi sa raznovrsnošću i izazovnošću, veća je verovatnoća da ćete ostati i dovoljno motivisani i time dosegnuti i uspeh ostvarivanjem Vaših ciljeva. Sitnice u vezi sa jednom ili više ovih varijabili će učiniti Vašu rutinu svežom i izazovnom.

Bezbednost i održavanje

Sigurnosne karakteristike. Potražite i druge sigurnosne mogućnosti kojima će Vaša oprema biti obezbeđena čak i kada nije u upotrebi, poput mehanizama za zaključavanje koji će pedale sprečiti da se pokreću ili koji sprečavaju pokretanje mašine.

Održavanje. Potražite proizvod koji ne morate održavati. Dobro dizajnirana jedinica podrazumeva da je u njenu upotrebu uračunato i normalo habanje usled upotrebe i da Vi o tome ne morate misliti.

Garancija. Eliptični trenažer je elektronski uređaj. Kvalitetna jedinica je dugoročna investicija koja, sa redovnom upotrebom, zahteva i servis u određeno vreme. Većina kvalitetnih traka za trčanje pruža doživotnu garanciju na svoj ram. Što se tiče drugih komponenti, potražite garanciju koja podrazumeva radnu garanciju od makar godinu dana i minimum od 1-3 godine pokrića za dostupnost njenih delova. Pitajte Vašeg prodavca koje komponente su pokrivene garancijom. Vodite računa da Vaša garancija pokriva i elektroniku i druge ključne komponente. ž

Važno: Ukoliko kupujete u prodavnici, da li diler od kog kupujete ima svoje servisno osoblje koje je obučeno i autorizovano od strane proizvođača da održava Vašu opremu?

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Anti spam pitanje: *