4 efikasna saveta za mršavljenje uz traku za trčanje

30/04/2013

Slede 4 ključna faktora koja će doprineti onima koji žele da smanje masne naslage koristeći trake za trčanje.

Traka može biti odlično oruđe za dobru fizičku kondiciju koja, ako se koristi pravilno uz dobru dijetu, dovoljno odmora i dosta tečnosti može proizvesti izvanredne rezultate u vrlo razumnom vremenskom periodu.

Ključ za mršavljenje nije misteriozan niti nedostižan, naprotiv. Zdravo mršavljenje može biti dostignuto pridržavajući se doslednog poštovanja već oprobanih i istinitih principa vežbanja i ishrane. Sledeći faktori samo pokazuju put koji uz uporno praćenje može znatno uvećati šanse za dobre rezultate.

Ishrana

Ishrana je temelj za bilo koji program mršavljenja. Zapravo, dobra dijeta opravdava i oko 80% uspeha ili neuspeha pojedinca kada je u pitanju sagorevanje masnih naslaga. Pravilna ishrana u pravim kombinacijama može načiniti vreme provedeno na traci vrlo efikasnim hormonskim uspostavljanjem tela za mršavljenje.

Ključ za ovo je da se ograniče količine kompleksnih i jednostavnih ugljenih hidrata i usredsredi na čiste izvore proteina i vlaknasto voće i povrće. Držanje ugljenih hidrata na minimum i povećanje unosa čistog proteina će proizvesti okolnost koja bukvalno prisiljava metabolizam da sagoreva masti kao gorivo. To je zato što su ugljeni hidrati glavni izvor energije za rad mišića. Telo će uvek pre iskoristiti ugljene hidrate nego masti zbog njihove lakoće pretvaranja u energiju. Ako je ograničena količina ugljenih hidrata dostupna u dijeti, metabolizam je prisiljen da konzumira energiju iz masnih izvora da ispuni zahteve datog treninga na traci za trčanje.

Povećanim unosom proteina, sposobnost oporavka tela nakon vežbanja je povećana i dobija se na masi mišićnog tkiva koje za uzvrat zahteva više kalorija i energije.

Vežbe na traci za trčanje

Dnevna vežbanja na traci za trčanje su vrlo jasna i povezanija su nego bilo šta drugo. Pojedinac bi trebalo da dovede njegov ili njen rad srca do 55-80% od maksimalnog i da ga održava najmanje trideset minuta. Trideset minuta je apsolutni minimum koji je potreban, ali ako je fizička aktivnost nešto novo za pojedinca, bilo bi dobro da se ide lagano prvih par nedelja da se stekne kondicija da bi telo moglo da se pripremi za mnogo energičnije aktivnosti.

Intervali ili kratki intervali intenzivnog vežbanja na svakih par minuta tokom vremena provedenog na traci za trčanje može značajno povećati potrošnju kalorija.

Za naprednije korisnike, nagib trake se može povećati da bi obezbedio dodatni napor i brže rezultate. Ključ je da se ubrza metabolizam i održava na tom nivou za vremenski period koji zaista dozvoljava telu da posegne duboko u masne naslage i oslobodi njihovu energiju kao gorivo. Uz podržanu, ranije navedenu ishranu, ovo je put vrlo efikasnog vežbanja.

Voda

Količina vode u sistemu pojedinca može imati značajno dejstvo na sposobnost metabolizovanja i sagorevanja telesne masti. Voda je potrebna za sve moguće telesne uloge, uključujući i mršavljenje. Voda pomaže pri prebacivanju masti iz naslaga na telu do angažovanih mišićnih ćelija i pri transportovanju kiseonika iz pluća.

Voda je korisna čak i pri suzbivanju apetita koja pomaže izbegavanju prejedanja tokom obroka. Jednostavno ispijanje 0,25-0,4l vode pre obroka često može prepoloviti konzumiranje obroka. Nemojte prevideti ovu hranljivu materiju u svom programu za mršavljenje.

Takođe, veći unos vode pomaže pri smanjivanju njenog zadržavanja stimulišući bubrege. Mnogobrojne studije su pokazale da je u slučaju pojedinca sa viškom telesne težine preporučeno dodati barem jednu čašu vode na svakih 10 kilograma preko idealne težine.

Spavanje

Istraživanja su pokazala da nedovoljno sna može loše uticati na sposobnost organizma da sagoreva masti. Razlog ovoga je što lišavanje sna uzrokuje hormonsku neuravnoteženost koja dalje zadaje težak udarac metabolizmu. Kao rezultat, sagorevanje masti je znatno umanjeno i treninzi postaju manje efikasni i čini ciljeve težim i dužim za postizanje.

Ako će pojedinac iskoristiti vreme i energiju za treninge i pravilnu ishranu redovno, onda bi trebao/la težiti tome da dobije sve iz svakog treninga spavajući dovoljno. Po mišljenju mnogih stručnjaka 8 sati spavanja noću je preporučeno. U poslednje vreme međutim, taj broj je nešto smanjen i trenutno mnogi smatraju da je 6-8 sati dovoljno. U svakom slučaju, uverite se da dovoljno odmarate tokom bilo kojeg programa treninga.

Eto. Četiri saveta, koji će uz pravilno praćenje doprineti gubitku masnih naslaga. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom i uverite se da izgradite polakosvoje vreme provedeno na traci za trčanje.

One Comment

  1. Alen

    15/03/2014 at 02:25

    zanimljivo.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Anti spam pitanje: *